Bergama 11 Nolu Aile Sağlığı Merkezi
İletişim : +90 232 633 64 08
PA Akciğer Grafisi:
Verem, tüberküloz vb. hastalıkları teşhis etmek için akciğerlerin röntgeni çekilerek göğüs hastalıkları ya da radyoloji uzmanı tarafından raporlandırılır.
Odyo İşitme Testi:
Özellikle üretim yapan gürültülü işlerde çalışanlardan ve işe girişte çalışanın işittiği ses seviyesini ölçmek için yapılır. İşitme kaybı olan çalışan gürültülü bir işte çalışıyor ve gürültü seviyesi azaltılamıyor ise kulaklık vb. kişisel koruyucu donanım kullanmalı ya da yaptığı iş değiştirilmelidir.
Solunum Fonksiyon Testi (SFT):
Akciğerlerin etkinliğini ölçmek için yapılır. Nefes darlığı, astım, KOAH hastalıkları gibi solunum yolu rahatsızlıklarını teşhis etmek için solunum fonksiyon testi yapılmaktadır.
Tam Kan Sayımı (Hemogram):
Kandaki lökosit sayısı ve çeşitli parametrelere bakılarak çalışanın genel sağlık durumu değerlendirilir. Tam kan sayımı ile anemi (kansızlık), kanda enfeksiyon, lösemi dahil bir çok kanla ilgili rahatsızlığın tespit edildiği kan testidir.
Açlık Kan Şekeri (AKS):
Çalışanın açlık durumunda kanında yer alan glikoz miktarının ölçülmesidir. Kan şekerinin yüksek çıkması halinde kişide diyabet (şeker hastalığı) görülme olasılığı yüksektir.
EKG: El, ayak bileği ve göğüse yapıştırılan elektrotlar aracılığı ile kalp atışlarını ritm olarak tespit edilmesi sağlanır. EKG çekimi sayesinde kalbin çalışması ve ritm bozuklukları var ise tespit edilmektedir.
Göz Muayenesi: Göz merceğinin ışığı kırma oranına göre kişi net göremez ve gözlük ihtiyacı ortaya çıkar. Göz muayenesi sayesinde renk körlüğü, katarakt ve görme bozuklukları tespit edilmektedir.
Tetanos Aşı Uygulaması: Clostridium tetani adlı ölümcül bakterinin açık yaralardan vücuda girmesiyle (iğne batması, kesikler vb.) meydana gelir. Korunmak için tetanos aşı uygulaması belirli dozlarda yapılmaktadır.
Portör Muayenesi: Gıda sektöründe çalışanlar ve insana temas eden ürünlerin hazırlanması paketlenmesi vb. işlerde çalışanlardan burun boğaz ve gaita kültürü alınarak mikroskobik ortamda incelenerek bulaşıcı bakteri üremesi olup olmadığı tespit edilmektedir.